Kesintisiz Güç Kaynakları

KGK – Kesintisiz Güç Kaynağı / UPS – Uninterruptible Power Suplly asıl amacı elektrik enerjisi ile çalışan sistemleri şebekede meydana gelebilecek ani yükselme, alçalma, voltaj değişiklikleri veya ani gerilimden meydana gelebilecek hasarları önlemek ve elektrik kesintilerinde hatta bulunan jeneratör hattı devreye girene kadar hattın beslediği enerjiyi kesinti yaşamadan sürdürmesini sağlamaktır.

Sistemlerin korumasında ve önemli bilgisayar ve tıbbi hizmetlerde olmazsa olmaz ürünlerden bir tanesidir. Belirli süreye kadar  yedek enerji sağlaması yanı sıra şebeke enerjisinin  kesilmesi durumunda anlık tepki süresi sayesinde sistemde aksatlık olmadan bellirlenen süre kadar doğrudan enerji de sağlayabilir. Bu da enerjinin kesilmesiyle oluşabilecek olası bilgi veya veri kayıplarını ve hataları önler.

Başka bir açıdan UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) bildiğimiz regülatör görevi görmektedir. Fakat Regületöre göre daha etkin bir şekilde enerji seviyesine göre tepki verebilmektedir. Regülatörler Enerji çok gelince çok az gelince az aktarıp sistemin bu yüzden bozulmasına sebeb verebilir. Bu sebeble gerilimi değişkenlik gösteren sanayi tesislerinde de makinelerin bozulmasını önlemek amacıyla özellikle KGK’lar kullanılabilir.

KGK ve UPS’lerin ihtiyaca göre gelişen teknoloji ile beraber seçilmeleri çok önem taşıyan bir etkendir. Doğru KGK – UPS seçimi için aktif yük ölçümleri yapılmalı, temel ihtiyaçlar belirlenmeli, gerekirse KGK ve UPS hattı gereksiz empedaslı yüklerden temizlenmelidir. Akü değerleri ve Akü besleme zamanı da doğru tespit edilmelir. KGK-UPS 7×24 çalışan bir elektrik elemanıdır. Ve ortamalama verimleri %85 – %97 arasında değişkenlik göstermektedir; fakat bu ölçüm değerlerleri doğru seçim ve entegrasyon ile mümkün kılınabilir. KGK-UPS ler devamlı çalışma yaptığı sebeble doğru seçilmeyen ve bağlanmayan KGK-UPS sistemde %50 ye kadar enerji tüketimini artırabileceği unutulmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir