Enerji Üretimi

Küresel enerji sisteminin temelleri değişiyor. Bazı ülkelerde petrol ve doğalgaz üretimi yeniden canlanıyor. Bazı ülkelerde nükleer enerjiden uzaklaşma Enerji verimliliğine yönelik politikaların artan bir şekilde önem kazandığına dair işaretler var. Tüm zamanların en yüksek petrol fiyatları küresel ekonomiyi frenliyor. Doğalgaz fiyatlarında ayrılma: Avrupa, ABD fiyatlarının 5 katı ve Asya 8 katı Sürdürülebilir olmayan bir enerji sisteminin belirtileri devam ediyor 2011’de fosil yakıt sübvansiyonları Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde %30 artarak 523 milyar dolara ulaşıyor. Yenilenebilir enerji sektörü zorlanırken, CO2 emisyonları rekor bir seviyedeYeni uluslararası çabalara rağmen 1,3 milyar insanın hala elektriğe erişimi yok. Enerji projelerinin gerçekleştirilebilirliğinde suyun önemi artıyor.

Enerji kaynakları başka bir enerji kaynağına dönüşebilir. Kullanıbilir şekilde farklı bir enerji kaynağa dönüşmesine ise enerjinin üretimi diyebiliriz. Bu kaynaklar dışında son yıllarda üretimi sağlanmış yenilenebilir enerji kaynakları da mevcuttur ki, bu kaynakların kullanımı doğanın ömrünü uzatmaktadır.

    Hidro: Barajlı, Nehir, Irmak, Göl
    Termik Kaynaklar: Taş kömürü, doğal gaz, linyit, nafta, fueloil, motorin
    Nükleer Kaynaklar
    Rüzgâr, güneş, jeotermal, biokütle, hidrojen, dalga, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynakları,

Ve bu kaynaklardan Elektrik enerjisi üretimine uygundur.

Tüm maddeler, yüklü parçacıklar bulunduran atomlardan meydana gelir. Atomlarda bulunan  iki tür yüklü parçacık proton ve elektrondur. Bir protonun yükü pozitif, elektronunki ise negatiftir. Elektronlar hareket edebilirler.

Elektronların hareket edebilmesi için , iletken dediğimiz maddeler gerekmektedir.İletkenler elektronca zayıf olan bölgeye elektron akımı sağlarlar. Yani aslında eksi yükçe yoğun olan taraftan artı yüke doğru hareket ederler.

Birim zaman içinde yönü ve şiddeti değişmeyen akıma doğru akım denir. Doğru akım, hep aynı yönde geçer ve değerinde hiçbir değişiklik olmaz.Doğru akımın taşınmasında kayıp miktarı çok olduğundan taşımak ekonomik değildir.

Doğru Akımın kullanıldığı alanlar.

    1- Telefon ve telgraf gibi haberleşme araçlarında
    2- Elektrikli tren ve benzeri ulaşım araçlarında
    3- Radyo, müzik seti ve benzeri cihazlarda
    4- Nikelaj ve kromaj gibi metal kaplamacılığında
    5- Otomobil elektrik tesisatında

Birim zaman içinde yönü ve şiddeti değişen akıma alternatif akım denir. Alternatif akım, artı ve eksi yönde geçer, değerinde zamana göre değişiklik olur. Alternatif akım, monofaz ve trifaz olarak ikiye ayrılır. Alternatif akımın gerilimi, istenildiğinde transformatör ile kolaylıkla yükseltilebilir veya düşürülebilir. Alternatif akım, çok az kayıpla uzun mesafelere taşınabilir. Alternatif akım doğru akıma kolaylıkla dönüştürülür. Ancak doğru akımı alternatif akıma dönüştürmek daha zordur.

Alternatif akımı üreten üreteçlere alternatör denir.Verimi yüksek, maliyeti ucuz, bakımı kolay ve uzun ömürlüdürler.Doğru akım üreten üreteçlere dinamo denir.Bu cihazların verimi düşük, maliyeti pahalı kısa zamanda bakıma ve onarıma ihtiyaçları vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir