Otomasyon Çözümleri

Otomasyon birçok hayati unsuru, sistemi ve iş fonksiyonlarını kapsar. Daha önceden insanlar tarafından gerçekleştirilen görevleri makineler, yazılımlar, kontrol sistemleri vasıtasıyla gerçekleştirir.

Son zamanlarda Otomasyonun Bilgisayar sistemleri tarafında ERP, Kurumsal Kaynak Planlama anlamına gelen “Enterprise Resource Planning” üzerine odağında, organizasyonun tüm veri ve proseslerinin tek bir noktada entegre edildiği bilgi sistemleri gelişmiştir.

Ve Bu  ERP sistemleri donanım ve yazılımın da dahil olduğu çok sayıda bileşen içerir. Çoğu ERP sistemi entegrasyonu gerçekleştirebilmek için, organizasyon genelinde bulunan çok sayıdaki fonksiyonlardan elde ettiği verilerini depolamak için birleştirilmiş veritabanları da kullanmaktadır.

İşletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemleri Otomasyon sürecinde değerlendirmek gerekir.

Kuruluşların muhasebe, satın alma, proje yönetimi, risk yönetimi ve mevzuata uygunluk ve tedarik zinciri operasyonları gibi günlük iş faaliyetlerini yönetmek için Otomasyon, ERP ve Endüstirel Tasarım zihniyetleri enerjide verimliği ve efektifliği sağlamaktadır.

Peki Endüstirel Tasarım Zihniyetleri Nedir?

Endüstri 1.0 – Su ve buhar gücü ile mekanizasyon (1760 – 1840)

Endüstri 2.0 – Elektrikle çalışan seri üretim ve montaj hatları (1870 – 1914)

Endüstri 3.0 – Bilgisayar teknolojisi ve otomasyon (1960 – 20??)

Endüstri 4.0 –  Akıllı fabrikalar ve siber fiziksel sistemler (Şimdi)

İlk kez 2011 yılında gerçekleştirilen Hannover Fuarı’nda adı duyulan Endüstri 4.0, Alman Federal Hükümeti’nin sağladığı desteklerle günümüz sanayisinde yerini aldı. İleri gelen teknoloji devleri ABD ve Japonya gibi ülkeler bu endüstriyi desteklediler ve gelecek hedeflerini Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde planladılar.

Endüstri 4.0 ya da Dördüncü Sanayi Devrimi, gerçek zamanlı verilerin otomasyonunu, iletişimini ve kullanımını geliştirmek için Nesnelerin İnterneti (IOT) ve Yapay Zeka (AI) gibi enstümanlar ile üretim süreçlerini ve teknolojiyi birleştirmeye yönelik yeni bir yaklaşımdır. Yapay zekanın gelişimi, üç boyutlu yazıcılarla üretimin fabrikalardan evlere inmesi, devasa miktarda ki bilgi yığınını veri analizleriyle ayıklanıp değerlendirilmesi ve daha birçok yenilikle gelişecek olan bir kavramdır.

Endüstri 4.0’ın bileşenleri

    Nesnelerin interneti ve sensörlerin yaygın kullanımı
    Büyük veri ve analytics araçları
    Yapay zeka ve makine öğrenmesi
    Makineden makineye ve nesnelerin internetine yönelik LPWAN’lar
    Artırılmış gerçeklik
    Gelişmiş robotlar
    Katmanlı imalat

Peki Katmanlı Otomasyon ve Çözümlemelerin bize sunduğu katkılar nedir? Kabaca değerlendirsek:

Verimlilik artışı

Fabrika, üretim veya proses tesisinde otomasyon üretimi sürekli kontrol eder ve daha yüksek üretim kalitesiyle ürün başına montaj süresini büyük ölçüde azaltarak seri üretimin yapılmasına yardımcı olur. Bu nedenle, belirli bir emek girişi sonucunda büyük miktarda çıktı üretir.

Optimum işletme maliyeti

Endüstride çeşitli işlemlerin makinelerle gerçekleştirilmesi insan emeği ihtiyacını azaltır ve üretimi hızlandırarak maliyetleri düşürür.

Kalite artışı

Üretimde insan hatası olasılığını da ortadan kaldırır. Bir ürünün başlangıcından son ürüne kadar tüm aşamalarda endüstriyel proseslerin kontrol edilmesi ve izlenmesi ile daha kaliteli ürünler üretilebilir.

Bakım maliyetlerini azaltır

Çeşitli üretim parametrelerinin manuel kontrolüne ve bakımına olan ihtiyacı tamamen azaltır. Makineler kendi kontrollerini kendileri yaparlar ve bakım süreleri geldiklerinde bunu sinyalleyebilirler. Böylelikle bakım maliyetleri azaltılabilir.

Güvenliği artırır

Tehlikeli çalışma koşullarında insanlar yerine makineler çalıştığından dolayı personelin güvenlik seviyesi artırılmış olur. Endüstriyel robotlar ve robotik cihazlar, bu tür riskli ve tehlikeli yerlerde uygulanır.

Biz konularda gelişen Teknolojiler ışığında Kar ve Amortisman Hesaplamaları ile Çözümlerimiz ile Sektörde Danışmanlık ve Çözüm ortaklıkları geliştirmeyi planlıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir