Klima, içerisinde bulunan soğutucu akışkan vasıtasıyla bulunduğu ortamın ısısını ve nemini alarak istenilen konfor şartına sağlayan, iç ve dış üniteden oluşan bir ısıtma ve soğutma sistemidir.
Klima‘nın çalışması, belirli bir basınç altında bulunan sıvı haldeki akışkanı ortamdan ısı çekerek buharlaştırıp ve başka bir ortama ısı atmasını sağlayarak buhar fazından tekrardan sıvı fazına geçirilmesidir.Klima çalışma mantığında ısının, sıcaktan soğuğa doğru akma presibi vardır.
İnverterler sistemi, klimalarda hiç durmadan ama istenilen değer aralığında çalışma ile gelen tasarrufludur. İnverter (invertör) klimalar, enerji tasarrufunu ön planda tutarak yüksek performansta iklimlendirme (klimatizasyon) yapan bir klima türüdür. Bu sistem ile klimanın ona uygun olan motoru şebekeden gelen 50 Hz ile değil gerektiği Hz ile döner ve gerekli hızı buna göre ayarlar. Gereken hıza göre dönen motor da sıvı akışkanı gereken düzeyde sıkıştır, bu şekilde tasarruf ortaya çıkar.
COP – Coefficient of Performance kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Performans Katsayısı demektir. Isıtmada kullanılan klimaların verdiği kapasiteye karşılık şebekeden çektiği gücün oranlanmasıyla hesaplanır. COP değeri bize klimanın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. COP değeri 3,0 olan bir klima 1 kw’lık elektrik çekerek 3 kw’lık ısıtma elde eder.
EER – Energy Efficiency Ratio kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Performans Katsayısı demektir. EER değeri klimanın soğutma verimliliğini gösteren bir değişkendir. EER değeri de aynı COP değeri gibi ne kadar yüksek ise klimanız o kadar az enerji harcayarak soğutma yapacaktır.
Klima ve Isıtma ve Soğutma Grubu Bakımında Neler Yapılmalıdır?
Cihazların ses ve titreşim kontrolü
Soğutucu gaz kaçak kontrolü
Kondanser batarya temizliği
Filtre Temizlikleri
Şebekeden gelen elektirik akımını kontrolü (faz anbalansı)
Bütün elektrik bağlantılarının sıkılık kontrolü
Elektrik panosu bakımı ve kontrolü (kontaktör, termik, sigorta)
Kompresörlerin ve fanların akım kontrollerinin yapılması
Elektronik kartların bakımı (temizlik, izolotör)
Çalışma saatlerinin kontrolü
Geçmişe dönük alarm kodlarının kontrolü
Cihazın set ayarlarının kontrolü
Cihazın otomatik kontrol elemanlarının kontrolü ve testi (start-up esnasinda)
Cihazın sezon başlarında Start-up sezon sonlarında kapatılması
Sezon geçişlerinde antifiriz kontrolu
Drier, yağ filtresi kompresör filtresi kontrolü
Expansion valf kontrolü
Yağ pompasının kontrolü
Kompresör veya reciver tankı elektirikli ısıtıcı kontrolü (sistem uygun ise)
Kompresör yağ seviyesi kontrolü ve/veya yağ seviyesi kontrolü
Yağın fiziksel ve sezon başında asit kontrolü
Sıcaklık sensörlerinin kontrolü
Sub-cooling değerinin kontrolü
Super heat değerinin kayıt ve kontrolü (servis programı mevcut ise print alınması)
Gruba gelen su debisi ve fark basınç kontrolü
Chiller devresindeki Pislik tutucuların kontrolü
Klima ve Isıtma ve Soğutma Grubu bakımları neden yapılmalıdır?
Klimalar yukarıda bahsettiğimiz şekilde içerisinde akışkan gaz dolaşan ve bu akışkan gazın basıncı ile ısıtma yahut sağutma sağlayan cihazlardır. Bu akışkan gazın basıncı ve çalışma koşulları en başta verimi etkiler. İdeal ortam ve akışkan koşullarını sağlamayan klimların verim kayıpları %40-50 lere kadar ulaşır ki, bu daha fazla elektrik faturası demektir. Bu akışkan gazın basıncının yaz ve kış olarak ideal basınçta ayarmak verimi artıracak bir faktördür.
Ayrıca Klimaların iç ve dış üniteleri fanların hava akışı ile beraber, havanın içerisinde bulunan toz ve kirler ile tıkanır. Ve kirler yüzünde kendilerine yeterli ısı tranferi alanı bulamayan aleminyum tabakalar görevlerini temizlik yapılmadığı müddetçe yeteri kadar yapamayacak hale gelirler. Bu temizlik tabiki uzman kişiler tarafından yapıldığı taktirde, klima arızaları da kontrol altında tutulmuş olunur.
Ve de klima ve soğutma grubları elektrik enerjini ciddi derece tüketen cihazlardır. Bu sebebten cihazların elektrik tesatını zaman zaman kontrol etmek gereklidir. Tabiki uzmanlık bu noktada sizin fark edemediğiniz hataları daha hızlı fark edebilmenize etken bir faktördür.