Kamera Sistemleri

Görüntüleme Biçimleri

Görüntüleme Video Kameların FPS yani saniye başına fotograf sayısına göre bu görüntülerin video oluşturma ve harekete göre veri tipine göre olarak sıkıştırma ve izleme formatlarıdır.

  • MJPEG        –> Videoyu oluşturan her bir fotograf karesini jpeg olarak sıkıştıran bir formattır.
  • MPEG         –> Video ilk resim iframe ile başlar ve hareketli yerler değişikler olarak işlenir.
  • MPEG – 2    –> Kablolu yayın ve Uygu alıcılarda kullanılan bir akış diagramı üzerine oluşturulmuş bir format biçimidir.
  • MPEG – 4    –> MPEG ve MPEG-2 Standartlarının üzerine sıkıştırma anlamında gelişmiş. 2D ve 3D görüntü dizinimi içerisine alabilecen bir formattır. Daha fazla sıkıştırma imkanı sunar.
  • H264           –> Videoyu oluşturan resimlerin veri 8lik byte formatına göre değiştirdikten sonra, formatlayan biçimdir. Bu biçimde ister resim içerisindeki küçük ayrıntılar ve resim piksel kaliteleri kaybolur. Fakat bu kaybolma hız ve depolamalama ciddi seviye sistemsel kazanç anlamına gelir.
  • H265           –> H264’e göre değişiklik gösteren karelemele en boy oranında harekete göre farklı oranlarda ölçütler. Daha fazla CPU ve işlem gücü tüketir, Video depolama alanı H264’e göre küçülür.
  • H265+         –> Özellikle güvenlik kameraları için H265 formatının tahmin, arka plan ve gürültü noktasında iyileştirimiş biçimidir.  H265 formatını açan programlar H265+ biçimini de açar. Daha fazla CPU tüketir, işlem gücü tüketir, Video depolama alanı H265’e göre küçülür.

Kamerada LENS ve CHIPSET

Kamera seçicimi yaparken Lens ve Chipset kalitesi önemli bir kriterdir. Bu seçimin görüntü kalitesine etisi vardır ve Marka bazlı olarak Aynı Lens ve Chipset’i kullanan marklı markaların farklı derleme ve çözümleri söz konusu olabilir.

CCD ve CMOS Chipset

  • CCD : İlk dijital kameralar görüntüleri analog ışık sinyallerinden dijital piksellere çevirmek için CCD (Charged Coupling Devices) kullanılmaktaydı. Bunlar, bozulma olmaksızın çipte dönüştürme sağlayan özel bir üretim işlemiyle yapılmaktadır. Bu, mükemmel görüntü sağlayan yüksek kaliteli sensörleri yaratır. Ancak bunlar özel üretim gerektirdiği için daha yeni CMOS emsallerine göre daha pahalıdır.   
  • CMOS :  (Complimentary Metal OxideSemiconductor) çipleri, yükü geleneksel kablolarda hareket ettirmek için her pikselde transistör kullanmaktadır. Her piksel ayrı olarak işlem gördüğü için bu esneklik sağlamaktadır. CMOS’u yapmak için geleneksel üretim işlemleri kullanılmaktadır. Mikroçiplerin yapılmasıyla aynı şekilde yapılırlar. Bunları üretmek daha kolay olduğu için CMOS sensörleri CCD sensörlerinden daha ucuzdur.Çünkü CMOS teknolojisi CCD sensörlerden sonra gelir ve üretimi daha ucuzdur, CMOS sensörleri dijital kameraların fiyatlarının düşmesinin sebebidir.

TVL Kameralar

Kamera çözünürlüğü soldan sağa yenilenen yenilecek şekilde eski Televizyon yayını mantığında olduğu için TVL olarak bilimnir.  Her bir TV satırı siyahtan beyaza geçişi temsil eder. TV satır sayısı / tarama sayısı arttıkça çözünürlük doğru orantılı olarak artar, Çözünürlük “Genel resim netliği” dir ve görüntünün yatay çizgilerini (yatay çözünürlük) ve dikey çizgileri (dikey çözünürlük) sayarak ölçülür.  Koaksiyel Televiyon anten kabloları ile kablolama yapılır. Ucuz kamera çözümlemelerinde günümüzde de kullanılmaktadır.

İp Kameralar

İnternet ve network üzerinden erişim sağlayan, görüntüyü Cat5 Cat6 Cat7 network kabloları ile yahut wireless kartları üzerinden aktaran kameralardır. Her bir kamera için sabit bir ip değeri genelde verildiğinden ip kamera olarak adlandırılırlar. TVL kameralar sonrası, sistem alt yapısılarını destekler. Bir çok farklı türü ve özelliği mevcuttur.

Özel Amaçlı Kameralar

  • Plaka Algılama
  • Araç Altı Bomba Dedekte
  • Termal Kontrol
  • Yüz Okuma

Gibi amaçlarda özelleşmiş kameralar vardır. Bu tür kameraların donanım bileşeninin işlevlerine göre optimize edilmiştir.

IP – Değeri — IP67 ?

Elektronikte IP kodları iki sayıdan oluşmaktadır. Kullanım alanlarına göre dayanım göstermesi gereken kameralarda ideal performans/ fiyat oranını yakalamak için bu değere göre seçim yapmak önem arz eder. Dış ortam, iç ortam, havuz içi vb ortamlarda ortama göre kamera seçilmelidir.

0 ile 6 arasında değişebilen ilk sayı, kullanılan cihazın katı parçacıklara ve toza karşı ne denli dayanıklı olduğunu belirtir.

0 KorumasızKorumasız
1>50mm  Avuç içi gibi geniş vücut parçaları
2 >12..5mmParmaklar ve benzer boyutta objeler
3>2.5mmKalın kablolar, çeşitli ekipmanlar
4>1mm Her boyutta kablolar, vidalar ve benzer boyutta objeler
5 Toz korumalı Yoğun miktarda maruz kalmadığı sürece tozlara karşı koyabilir
6Toz geçirmezHiçbir şekilde toz geçişi yaşanmaz

0 ile 9 arası değişen ikinci IP sayısı ise, cihazın sıvı maddelere karşı koruma seviyesini belirtir. Ancak 9K ve 6K seviyeleri akıllı telefon değerlendirmelerinde kullanılmamaktadır. Bu nedenle piyasada bulabileceğiniz en yüksek su geçirmezlik seviyesi şu anda 8K seviyesindedir.

0KorumasızKorumasız
1Dikey akan suDikey bir şekilde akan su, cihazınıza ciddi bir hasar vermeyecektir
215 dereceye kadar eğimli akan suDikey akan su, 15 dereceye kadar eğildiği sürece cihazınıza ciddi bir hasar vermeyecektir
3Püskürtülen su60 dereceye kadar eğimli püskürtülen su cihazınıza ciddi bir zarar vermeyecektir
4 Sıçrayan suHerhangi bir konumdan sıçrayan su cihazınıza ciddi bir zarar vermeyecektir
5 Su jetleri6.3mm’ye kadarki su çıkışlarından gelen su cihazınıza ciddi bir zarar vermeyecektir
6Güçlü su jetleri12.5mm’ye kadarki su çıkışlarından gelen su cihazınıza ciddi bir zarar vermeyecektir.
71 metreye kadar suya batırmaUygun basınç şartları altında 1 metre derinliğindeki suya batırılan cihazlara su girişi olmayacaktır.
81 metreden daha derin suya batırmaÜretici tarafından belirtilen şartlar sağlandığında cihaza hiçbir şekilde su girişi olmayacaktır.

KAMERA İZLEME PROGRAMLARI

Kamera görüntülerinin yukarıda bahsettiğimiz görüntüleme biçimlerimde kayıt edilmesi ve izlenmesi için farklı yazılımlar yazılmış ve bu farklı yazılımların, farklı özellikleri ile kamera izleme alt yapılarında istenilen çözümler sunulmaktadır.

Bu yazılımlar sisteminde temelde IP Kameranın videosunu Kayıt donanımına kaydeder. Yazılım aracılığı ile Video, konfigürasyonda belirtilen gün kadar orada kalır ve kayıt için kullanılan her drive’da, kayıt amaçları için ne kadar disk alanı ayıracağınızı belirlenir ve eğer kullanılan disk alanının miktarı aşırı olursa, en eski kayıt Ip Kamera Yazılımı tarafından halen devam eden kayıtlara yer açmak amacıyla silinir; bu şekilde kayıt düzeni sağlanır. Bu yazılımlarda Her bir kamera için, kayıtların kaç gün saklanacağını belirtilmelidir.

Kamera yazılımları belirli markaların kendine has çözümleri ile beraber ONVİF kamerların bağlanabileceği farklı kameralarda aynı anda çalışmaya imkan veren bağımsız yazılımlar olarak da piyada karşımıza çıkar.

Bu yazılımların kendilerine göre bir çok artı ve eksisi mevcuttur.

Milestone

1998’de kurulan Milestone Systems, merkezi Kopenhag, Danimarka’da bulunan, dünyanın önde gelen açık platform IP video yönetim yazılımı (VYY) sağlayıcısıdır.

Milestone XProtect® VMS güçlü, güvenilir, kullanımı kolay ve dünya çapında 100.000’den fazla kurulumla kanıtlanmış bir üründür.

XProtect VYY’larından çoğu Milestone Entegrasyon Platformu Yazılım Geliştirme Kiti (MIP SDK) yardımı ile, erişim kontrolü, ihlal saptama ve video analizi gibi sınırsız sayıda uygulamaları entegre edecek olan çerçeve çalışmasını sağlar. XProtect ürün ailesi az sayıda kamera bulunan tek bir yerdeki bir gözetim sisteminden, karmaşık, dağıtılmış yapıdaki gözleme alanlarını içeren ve tek bir merkezden kontrol edilebilen gözetim sistemlerine kadar, tüm ölçeklerdeki gereksinimleri karşılar.

Axxson

Otomatik aygıt keşfetme.
Olay öncesi video kayıt ara belleği.
Eş zamanlı video kayıt ve gerçek zamanlı izleme.
Birkaç kamera tarafından kaydedilen video görüntülerini eş zamanlı izleme.
Çok seviyeli kullanıcı hakları.
Kayıt, alarmüretimi, SMS ile e-posta veya sesli mesaj ile bildirim, gecikme yönetimi ve kamera PTZ cihazları.
Bu işlevler olay güdümlü olabilir (müdahale senaryoları). Kayıt sürekli olabilir ya da bir operatör tarafından başlatılmalıdır (alarm yönetim modu).
Operatörler tarafından etiketlenen veya video analitikleri tarafından tanınan etkinliklere göre Arşiv navigasyonu.

Gibi gibi bir çok artı ile çok sayıda kameraları sistemleri kaldırabilen bir kamera izleme yazılımıdır. Oldukça başarılı destekleri ile bir çok sistemde kullanılmaktadır.

Luxroid

Milestone ve Axxson kadar tercih edilmese de, Özellikle az sayıda kamera için ideal çözüm sunan bir kamera yazılım programıdır. İşlemleri özellikle ekran kartı yerine işlemci desteği ile sürdürdüğünden sunucu üzeri kurulumları sürdürülebilir performası yüksektir.

Lisanslama şartları çerçevesinde bakıldığında kamera başı lisanslama yerine paket lisanslama ile kuruluma göre belli başlı avantajları vardır.

KAYIT DEPOLAMA ÇÖZÜMLERİ

Storageler

SAN (depolama alan ağı) çok yüksek hızlı ağ depolama cihazlarıdır. Bu cihazlarla kurulan sistemler sunucularla bağlantılı olacak şekilde çalışırlar. Blok-seviyesi depolama sağlar ve bu depolama tüm ağ server’ları içerisinde çalışan uygulamalar tarafından erişilebilir bir haldedir. SAN depolama cihazları içerisinde şerit kütüphaneleri ve disk-tabanlı cihazlar da içirebilir.

Maliyetleri Yüksek sistemler de olsa IT sektöründe ve veri saklama sistemlerinin en önemli elemanları haline gelmiş veriyi bir çok farklı teknik düşünülülerek saklayan, koruyan, yedekleyen, sıkıştıran yazılarımda donanım içerisinde sakladıkları gibi, elektroniksel olarak da hızlı çalışan haberleşme protokolleri, normalden hızlı işlem performansları ve dayanıklı bileşenlerin seçildiği elemanlar.

Donanımları yönetilmesi yer yer profolyonellik gerektirir. İç işleyişine göre yönetilmesi gereken yer ve yapılarıda bir çok noktada veriye hızlı ulaşma, mümkün merteme en iyi koşullarlarda veriyi saklama, ve belirli donanımsal problere karşı kendini yedekleyen bileşenleri için bu işin zirve çözümleri arızasında yer alırlar.

Networke ekli depolama (NAS)

Nas kafası / Bir ya da birden fazla ağ kartı / Nas sistemin kendi işletim sistemi / NFS ve CIFS gibi dosya paylaşım protokol destekleri ve Fiziksel kaynağa direk bağlamak için Sata ve SCSI destekleri olan, Genelde Yerel ağ üzerinden cihazlarla TCP/Ip paketlerle iletişim yapan, içerisine Harddiskler takılabilen depolama ve yedekleme ünitelerindir.

        Avantaj ve Dezavantajları

  • Nas sistemleri depola amaçlı üretilmiş özel donanımlardır. İçlerinde depolama konfigrasyonlarına uygun alt yapılar barındırırlar.
  • Kurulumu, yönetimi, konfigrasyonları kolay elemanlardır.
  • Her yerden erişim destekleri vardır.
  • Raid uyumlu olan modelleri ile veri güvenliği sağlanabilir.
  • Storage ve Video Sunuculara göre düşük maliyetli ürünlerdir.
  • Tüm işletim sistemleri ile uyumlu çalışabilirler.
  • Birden fazla cihazla dosya paylaşımı ve yetkilendirmeleri vardır.
  • DLNA desteği ile multimedya dökümanlarına ulaşabilir.
  • Storage ve sunucu kadar performasları ve kapasiteleri yüksek ürünlerde değillerdir.
  • Yetkilendirmeleri doğru yapılası gereken elemanlardır.
  • İster istemez network ağ yüküne daha fazla yük bindirirler.

Nvr sistemleri

NVR, Network Video Recorder ( Ağ Video Kayıt Cihazı) bir ağa bağlanmış IP yada kablolu ağ kameralarından elde edilen görüntüyü hem kayıt hem de saklama görevini üstlenen cihazdır.

  • NVR’lar belirli sayıda kameraya kadar destek vereceği sebeble seçiminde kamera sayısı önem arz eder.
  • Aynı zamanda sınırlı slot HDD kapasitesi olaması sebebi ile Kamera KAyıt planlaması, donanım üzerinden hesaplanmalıdır.
  • Storage alt yapılarına göre basit yapılardır büyük izleme alt yapılarında Donanım sınırlarına takılabilirler.

DVR sistemleri

DVR (Digital Video Recorder) TVL Kameraların Kayıt toplama kayıt cihazlarıdır. TVL kamara alt yapılarında tercih edilirler. Kamera sistemlerinde ilkel ve basit sistemlerdir.

Kayıt Depolama sistemlerinde RAID Seviyesi ve Özellikleri (Çok Bilinenler ve Genel Tercihler)

  • RAID 0     Veri, gelişmiş okuma / yazma hızıyla iki veya daha fazla sayıda harddiske bölünür, fakat Raid yapısının tek başına yedeklemesi yoktur. Hızlı yazma ve okuma için amaçlanan bir yapıdır. Harddisk maksimum okuma ve yazma hızını raid içerisine aktarılan Hdd’ler sayısında arttırlabilir. Özellikle sunucu hızında ihtiyaç duyulan noktada hızlandırmak amaçlı kullanılabilir.
  • RAID 1     Bütün hard diskler tek tek klonlandığından, ayrıca disk ikizleme olarak ta bilinir. En az iki disk veriyi kopyalar. Her iki diskte aynı anda okunabilir. Yazma performansı tek disk depolaması gibidir.
  • RAID 5     Minimum üç hard diskten oluşur. Hard disklerden birisi diğerlerini ikizlemek için kullanılır (teoride). Kamera Depolalama alanlarında sağlıklı bir yapılandırmada en çok tercih edilen depolama Raid yapısıdır. Raid yapılan HDD’lerin 1 tanesi arızalansa bile sistemdeki veri bozulmaz… Ve bozulan HDD değiştirildikten sonra sistem kendisini 1-2 gün içerisinde yeniden 1 HDD arızaya karşı hazırlar.
  • RAID 6    RAID 5 ile neredeyse aynıdır ama RAID 6 daha veri güvenliği noktasında daha dayanıklı bir çözümdür. Çünkü RAID 5’e göre birden çok eşlik bloğu kullanır. İki diskiniz ölür ama sizin sisteminiz hala çalışmaya devam eder diyebiliriz. Fakat bu durum RAİD 5’e göre depolama alanında azalma anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir